Vedligeholdelse af din tandprotese


Tandproteser skal, ligesom naturlige tænder, børstes morgen og aften, og det anbefales at skylle protesen grundigt efter hvert måltid.

Brug en protesetandbørste med evt. flydende protese rensemiddel, håndsæbe eller en tandpasta uden slibemiddel, fx. Zendium tandpasta.
Tandpasta med slibemiddel vil ridse protesens overflade og bunden i protesen, som derved bliver mat, og slidt i overfladen.

Børst protesen grundigt på alle flader, og langs tænderne så der ikke sidder belægninger eller madrester mellem tænderne.

Børst også grundigt inde i protesens bund, da belægninger og bakterier kan genere dine slimhinder og være grobund for svamp.
Brug evt. den lille runde børste, der sidder på tandbørstens overside for at komme helt ned i protesens bund.

På delproteser med bøjler, er det ligeledes vigtigt at bøjlerne også rengøres grundigt for at forhindre, at belægninger på indersiden af bøjlerne skal blive til caries eller beskadige de naturlige tænder.
HUSK! også grundig tandbørstning af de evt. naturlige tænder - det er dem der holder delproteserne fast!

Børst også jævnligt gummerne med en blød tandbørste.
En el-tandbørste kan anvendes både til protesen, til de naturlige tænder, og især til implantater og tryklåse.

Hvis protesen er blevet meget misfarvet, kan den lægges i blød i en opløsning med Biotex. Protesen kan også lægges i ren eddike, hvis der er kommet tandsten på. Husk! at børste og skylle protesen grundigt bagefter.HUSK at få et eftersyn af din tandprotese mindst 1 gang om året, hvor din kliniske tandtekniker renser, og oppolere din tandprotese, efterser din mund, og slimhinder.


 

Eftersyn:


Ved det årlige eftersyn kontrolleres protesen. Biddet, pasformen, mundhulen og slimhinder undersøges, og selve protesen renses og oppoleres, evt. bøjler på protesen forgyldes og strammes hvis de er løse.
 


Her ses en ældre protese før og efter rensning ved eftersyn:


Før

Efter


Hvad er årsagen til at folk får "kunstige" tænder?


Den mest udbredte opfattelse af at skulle have "kunstige" tænder er, at det udelukkende er pga. manglende pasning af sine tænder.

Kost, sygdom, medicin, skader, tandhygiejne, og andre faktorer gennem livet, spiller naturligvis en vis rolle, men man ved, at den væsentligste årsag til dårlige tænder er – ja - genetisk.

Det er dog først indenfor de seneste år, at disse antagelser er blevet bevist og dokumenteret ved kliniske undersøgelser, både herhjemme og i udlandet. Dvs. den væsentligste årsag til dårlige tænder, er de tænder som vi har arvet efter vores forældre. Det være sig både gode som dårlige tænder. Vi kan altså være disponeret for både huller i tænderne og parodontose, lige som nogle mænd kan være disponeret for skaldethed - også selv om de vasker håret. Det er stadigvæk sådan, at også mange forholdsvis unge mennesker, for lavet tandproteser, og næsten 1 million danskere har en eller anden form for tandprotese. 


HUSK at få et eftersyn af din tænder uanset alder.


 

Vedligeholdelse af protese